top of page
Search
Writer's pictureKletta Limited

Mitä sinun tulee tietää ennen toiminimen perustamista?

Toiminimen perustaminen on monen yrittäjähaaveen ensimmäinen askel. Toiminimi on yksinkertainen ja suosittu yritysmuoto, mutta sen perustamiseen liittyy useita tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa huomioida ennen päätöksen tekemistä. Tässä blogissa käymme läpi kaiken olennaisen, mitä sinun tulee tietää ennen toiminimen perustamista – käytännön vinkkejä unohtamatta.



1. Liiketoimintasuunnitelma on avain menestykseen

Ennen kuin ryhdyt toimenpiteisiin toiminimen perustamiseksi, on tärkeää laatia kattava liiketoimintasuunnitelma. Tämä suunnitelma auttaa hahmottamaan yritysideasi, kohdemarkkinasi, kilpailutilanteen ja taloudelliset tavoitteet. Hyvä liiketoimintasuunnitelma toimii sekä suunnannäyttäjänä sinulle että vakuuttamisen välineenä mahdollisille sijoittajille tai lainanantajille.


2. Nimen valinta – enemmän kuin kosmetiikkaa

Toiminimen nimi on ensivaikutelma asiakkaisiin ja muihin sidosryhmiin nähden. Nimen tulee olla kuvaava, helposti muistettava ja sen tulee erottua kilpailijoista. Tarkista aina ennen nimen rekisteröintiä, että se ei ole jo käytössä tai suojattu tavaramerkkinä. Voit tarkistaa nimen saatavuuden Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) Virre-tietopalvelusta.


3. Y-tunnus ja kaupparekisteri

Toiminimen virallinen rekisteröinti tapahtuu hankkimalla Y-tunnus ja ilmoittautumalla kaupparekisteriin. Y-tunnus on yrityksesi yksilöllinen tunniste, jota käytetään kaikessa virallisessa viestinnässä valtion tahojen kanssa. Kaupparekisteriin liittyminen antaa yrityksellesi virallisen aseman ja lisää luotettavuutta. Rekisteröinti tapahtuu YTJ-palvelun kautta, jossa voit hoitaa myös muita yrityksesi perustamiseen liittyviä ilmoituksia.


4. Verotus ja arvonlisävero

Yrittäjän on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mikäli liikevaihto ylittää vuodessa 15,000 euroa. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa, että sinun tulee lisätä arvonlisävero myytäviin tuotteisiin tai palveluihin sekä ilmoittaa ja maksaa se verottajalle määräajoin. Lisäksi on hyvä tutustua ennakkoveroon, joka on arvio tulevasta verotuksestasi. Lisätietoja verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.


5. Luvat ja vakuutukset

Joillakin toimialoilla tarvitaan erityisiä lupia tai vakuutuksia. Tarkista, tarvitseeko toimialasi erityislupia ja hanki tarvittavat vakuutukset ennen toiminnan aloittamista. Esimerkiksi rakennusalalla toimivat yrittäjät tarvitsevat usein vastuuvakuutuksen, ja tiettyjen tuotteiden myynti voi vaatia erillisiä hyväksyntöjä.


6. Kirjanpito ja tositteiden säilyttäminen

Jokaisen yrittäjän tulee pitää kirjaa liiketoimintansa taloudellisista tapahtumista. Jos et itse hallitse kirjanpitoa, on suositeltavaa palkata kirjanpitäjä tai käyttää automatisoitua taloushallinnon ohjelmistoa. Kirjanpitovelvollisuuteen kuuluu kaikkien tositteiden, kuten laskujen ja kuittejen, säilyttäminen vähintään kuusi vuotta tilikauden päättymisestä. Kuluja ja tuloja on myös tärkeä seurata liiketoiminnan kehittymisen kannalta. Voit hoitaa koko taloushallintosi ja kirjanpidon esim. Kletta sovelluksella alkaen 19€/kk. (https://www.kletta.fi/ )


7. Jatkuva oppiminen ja verkostoituminen

Yrittäjyys on jatkuvaa oppimista ja sopeutumista muuttuvaan liiketoimintaympäristöön. Osallistu kursseille, seminaareihin ja tapahtumiin, jotka auttavat sinua kasvattamaan yritystäsi ja verkostoitumaan muiden yrittäjien kanssa.

Perustamalla toiminimen avaat oven yrittäjyyteen, mutta onnistunut yrittäjyys vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista. Kun tunnet perustamisprosessin vaatimukset ja olet valmis kohtaamaan yrittäjyyden haasteet, olet hyvällä tiellä kohti menestyvää yritystä. Onnea matkaan!


62 views0 comments

Comments


bottom of page