Mikä on arvonlisävero?
Arvonlisävero (ALV) on kulutusvero, jota toiminimiyrittäjät maksavat tavaroiden ja palveluiden myynnistä. Jos yrityksesi kuuluu arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, on tärkeää tehdä ALV-ilmoitus jokaiselta verokaudelta, vaikka yrityksellä ei olisi ollut verollista toimintaa kyseisen kauden aikana. ALV-ilmoitus on annettava sähköisesti Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta.
Kuka on ALV-velvollinen?
Toiminimiyrittäjän tulee rekisteröityä ALV-velvolliseksi, jos yrityksen liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa. Pienyritykset voivat kuitenkin vapaaehtoisesti rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi myös tätä pienemmällä liikevaihdolla, mikä voi olla hyödyllistä, jos yritys tekee hankintoja arvonlisäverollisista palveluista tai tavaroista. ALV-velvollisuus tarkoittaa, että yrittäjä lisää arvonlisäveron hintoihinsa ja tilittää veron Verohallinnolle. Lisätietoa pienyrityksen arvolisäverotuksesta löydät verohallinnon sivuilta.
ALV-ilmoituksen aikataulu
ALV-ilmoituksen aikataulu riippuu yrityksen verokaudesta, joka voi olla kuukausi, neljännesvuosi tai vuosi:
- Kuukausittainen ilmoitus: ALV ilmoitetaan ja maksetaan aina viimeistään kuun 12. päivänä toisen kuukauden päättymisestä. Esimerkiksi maaliskuun ALV ilmoitetaan viimeistään 12. toukokuuta.
- Neljännesvuosittainen ilmoitus: ALV ilmoitetaan kolmen kuukauden välein, ja määräpäivät ovat 12.5., 12.8., 12.11. ja 12.2.
- Vuosittainen ilmoitus: TMI Yrittäjät, joiden liikevaihto on alle 100 000 euroa, voivat ilmoittaa ja maksaa ALV kerran vuodessa, jolloin ilmoituksen määräpäivä on seuraavan vuoden helmikuun viimeinen päivä.
ALV-ilmoitus täytetään OmaVero-palvelussa. Tärkeää on varmistaa, että kaikki tarvittavat tiedot ovat oikein, sillä virheelliset tiedot voivat johtaa lisäkustannuksiin, kuten veronkorotuksiin ja viivästyskorkoihin.
Toiminimiyrittäjä voi automatisoida ALV ilmoitukset myös erilaisten palveluiden avulla, kuten Klettalla jolloin yrittäjä voi olla aina rauhallisin mielin.
Mitä tietoja ALV-ilmoitukseen tarvitaan?
Ilmoitukseen sisällytetään tiedot yrityksen myynnistä ja ostoista kyseisellä verokaudella:
- Myynnit ja verollinen liikevaihto: Kaikki myynnit, joihin on lisätty arvonlisävero.
- Ostot ja vähennettävä ALV: Yrityksen tekemien arvonlisäverollisten ostojen ALV voidaan vähentää, jos ne liittyvät liiketoimintaan.
Jos ilmoituksessa on virheitä, yrittäjä voi tehdä korjausilmoituksen. Verohallinto voi myös lähettää kehotuskirjeen, jos ilmoitusta ei anneta ajoissa. Ilmoituksen myöhästymisestä seuraa yleensä myöhästymismaksu.
Vinkkejä ALV-ilmoituksen tekemiseen
- Seuraa kirjanpitoasi säännöllisesti. Tämä auttaa sinua varmistamaan, että kaikki tiedot ovat ajan tasalla ennen ilmoituksen jättämistä. Kirjaamalla täsmällisesti myynnit ja ostot Kletta-sovellukseen lähtevät ALV-ilmoituksesi ajallaan ja oikeilla tiedoilla.
- Tarkista Verohallinnon ohjeet. Verohallinnon verkkosivuilta löydät tarkat ohjeet ALV-ilmoituksen täyttämiseen ja virheiden korjaamiseen.
- Harkitse tilitoimiston käyttöä. Jos ALV-ilmoituksen tekeminen tuntuu hankalalta tai et käytä Klettaa, voit hyödyntää tilitoimiston palveluita, jotka auttavat varmistamaan ilmoituksen oikeellisuuden. Usein nämä ovat kuitenkin aika hintavia toiminimiyrittäjälle.
Usein kysyttyjä kysymyksiä:
Mitä jos ALV-ilmoitus myöhästyy?
Jos ALV-ilmoitus myöhästyy, Verohallinto perii myöhästymismaksun, vaikka maksettavaa veroa ei olisikaan tai ilmoittaisit “ei toimintaa”. Myöhästymismaksu koskee kaikkia oma-aloitteisia veroja, kuten arvonlisäveroa ja valmisteveroa.
Voiko ALV-ilmoitusta korjata?
Kyllä, voit korjata ALV-ilmoituksen, jos huomaat virheen. Tee korjaus antamalla korvaava veroilmoitus kyseiselle verokaudelle, vaikka virhe ei vaikuttaisi veron määrään.
Jos tarvitset lisää tietoa ALV-ilmoituksen täyttämisestä ja aikatauluista, käy Verohallinnon ohjesivulla.